Világszintű automatizálási felmérés: Ethernet és vezeték nélküli hálózat a termelésben

Az Automation World világszintű felmérése azt kutatta, hogy a mérnökök, IT szakemberek és a menedzserek hogyan viszonyulnak az Ethernet és vezeték nélküli hálózatokhoz az iparban.
Tíz évvel ezelőtt még nehéz lett volna sok olyan mérnököt találni, akik nyitottak voltak az Ethernet használatára az üzemi műveletekhez, a vezeték nélküli hálózatokat pedig inkább meg se említsük. Ha az Ethernet használata nagy lépést jelentett nekik - ami addig egyet jelentett számukra a front office műveletek IT hálózatával -, a vezeték nélküli hálózat (távoli kültéri, nagy távolságú folyamatműveletek) egyenesen képtelenségnek tűnt.
Az elmúlt pár évben azonban érezhető változás történt a mérnökök Ethernet és vezeték nélküli hálózati technológiákhoz való hozzáállásában.
A Moxa által szponzorált felmérés célja, hogy mélyebbre ásson, és ne csak azt derítse ki, hogy mit gondolnak a mérnökök az Ethernetről és a vezeték nélküli hálózatról, de azt is, hogy hogyan használják, és mik a jövőbeni terveik. Közel ezer olvasó válaszolta meg a kérdéseket, akik az ipar különböző területein dolgoznak – többek között autó-, olaj- és gázipar, elektronika, élelmiszer-, vegyipar, gépek és berendezések.

1. Nyitottak az üzemvezetők és mérnökök az Ethernet használatára?


Az üzemvezetők és mérnökök mindössze 7%-a idegenkedik az Ethernet használatának gondolatától. Azon ellenzők száma, akik megakadályoznák az áttérést, jelentősen csökkent az évek alatt. Az Ethernet mára sokoldalú technológiává vált, és több különböző robusztus és nagy sebességű protokoll is elérhető. A kutatás azt mutatja, hogy az iparág minden területén történik befektetés az Ethernet rendszerekbe. 

2. Hol használják a válaszadók az Ethernetet?


Az eredmény - mely az Ethernet üzemben történő elterjedését támasztja alá - abból következik, hogy az Ethernetet gépek szintjén eszközök műszerekkel való összekötésére használják (74%). Ez majdnem olyan gyakori, mint a front office-ban az irodai eszközök közötti kommunikáció Ethernettel történő megoldása (77%).

Figyelembe véve, hogy az üzem területén az Ethernet kezdeti felhasználási területe a termelési rendszerek vállalati szinttel való összekötése volt, meglepően kevés azoknak az aránya, akik ténylegesen erre használják az Ethernetet (56%), az eszközök összekötése a gépi szinttel ettől népszerűbb.

3. Milyen napjainkban az Ethernet elfogadási státusza?


Habár a válaszadók egy része még csak most kezdi el üzemben használni az Ethernetet, mások (41%) már évek óta dolgoznak vele, és azon gondolkoznak, hogy további alkalmazások során használják ki az előnyeit.
A tény, hogy közel annyi válaszadó írta (22%), hogy az üzem területén mindent, amit lehetséges, Ethernettel köt össze, mint akik ennek a folyamatnak még az elején tartanak (26%). Ez rávilágít arra, hogy az Ethernet milyen széles körben használt az üzem hálózataként, a csupán egy évtizeddel korábban elterjedt véleménnyel össze-hasonlítva.
A vezeték nélküli kapcsolatot felfedezni kezdők száma kevésnek tűnhet (12%), de több gyári alkalmazásban okozhat problémát a magas elektromágneses interferencia a vezeték nélküli hálózatok kiépítésénél.

Új termékek bevezetése várható (mint a Wifi/mobil kommunikációs valamint a hibrid technológiák), melyek megoldják ezeket a problémákat, így valószínűleg az arányok ugrásszerű változása várható a következő években.

4. Kinek a feladata az Ethernet hálózat telepítése és karbantartása?

 


Annak ellenére, hogy több vállalatnál is fennáll az IT és az üzemmérnökök közötti feszültség, az Ethernet jelentheti a megoldást, hogy a két tábor megértse egymás szempontjait.
A válaszok az Ethernet telepítésének és karbantartásának tekintetében közel három egyenlő részre oszlanak: a válaszadók körülbelül egyharmada írta, hogy az IT osztályra tartozik, a másik harmad pedig a mérnököket jelölte meg.
A fennmaradó esetekben a feladatot kiszervezik rendszerintegrátoroknak vagy a berendezések szállítóinak a szállítói szerződések révén.

A jelenleg használt vagy tervezett ipari protokollok:

5. Hogyan változik meg az üzem területén az Ethernet használata az elkövetkező 5 évben?


Az ipari Ethernet megújulásával kapcsolatos elvárások mellett egy másik nyitott kérdés a felhasználók egyéb meghatározó Ethernet felhasználási módjaira világított rá. Ezek a következők: az energia elosztó hálózatok távkapcsolása, a Power over Ethernet gyakoribb használata; valós idejű eszközadatok futtatása Etherneten, folyamat-vezérlő operátori állomások, célzott biztonsági vezérlők és szervó vezérlők csatlakoztatása Ethernet hálózathoz, IEEE 1588 (Precision Time Protocol) időszinkronizálás végrehajtása, munkaállomások és gépek összekötése SCADA és MESrendszerekkel, valamint az üzem gépeinek távfelügyelete okos telefonnal.

 

Bővebb információ:


http://moxa.hu/termekek/3/Ipari-Ethernet-infrastruktura

http://moxa.hu/termekek/42/Ipari-wireless-LAN
Szerző: David Greenfield (dgreenfield@automationworld.com), Media & Events Director, Automation World

Hírek, újdonságok