Optimalizálja az automatizálási Ethernet hálózat teljesítményét és menedzselését

A legújabb IMS kutatások szerint, a 3 legelterjedtebb Ethernet alapú protokoll uralja a világ ipari automatizálásának 65%-át, az Ethernet/IP, PROFINET és a Modbus TCP, és ezek 2010 és 2015 között várhatóan 18 millió új node-dal fognak bővülni. Az ipari hálózatok és a gyárakban telepített rendszerek szorosak együttműködnek, ezek bővítése során az integráció teljesen elkerülhetetlen az Ethernet alapú protokollok és a terepi busz között.

Az Ethernet alapú hálózati infrastruktúra magas szintű hatékonyságot kínál az üzemeltetők számára, amelyben benne foglaltatik a központosított irányítás, a folyamatos rendelkezésre állás, egyszerűbb skálázhatóság, és hihetetlenül gyors hiba utáni helyreállás. Annak érdekében, hogy ezek a tulajdonságok kihasználhatóak legyenek, a rendszerintegrátoroknak 2 jelentős kihívással kell megküzdeniük:

 

  • A szabványos ipari Ethernet switch-ek nem támogatják az ipari automatizálás protokolljait, ezért nem menedzselhetőek abból a SCADA rendszerből, amelyben a PLC-t vagy az I/O eszközöket kezeljük.
  • A szabványos ipari Ethernet switch-ek nem képesek együttműködni a terepi eszközökkel és ezért külön gateway szükséges az integrációhoz. Emellett a rendszerintegrátorok rengeteg időt töltenek a switchek és gatewayek konfigurációjával, hogy elérjék a PLC-t.Ezen problémák megoldására sok gyártó kínál switch-eket és gateway-eket a terepi busz-Ethernet kommunikáció integrációhoz, ahol a hangsúly az eszköz szintű jellemzőkön és az alkatrészek és a PLC közötti interoperabilitáson van, de ezek csak az alapvető követelmények a rendszerek konvergenciája esetén. A legtöbb ma elérhető ipari switch-et és gateway-t automatizálás centrikus szemlélet alapján tervezték. A PLC hálózat optimalizálását, úgymint teljesítmény-optimalizálás, telepítési és menedzsment hatékonyság és az alkalmazás rugalmassága, úgy tűnik figyelmen kívül hagyták a tervezés folyamán.


Három összetevő a PLC hálózat optimalizálásáért

A hálózatok terjeszkedése megállíthatatlan, így a növekvő felügyeleti igények révén elkerülhetetlenné vált a terepi-busz Ethernet integráció. Ezzel egy időben a hálózatok telepítése és kezelése egyre összetettebb feladat, és a teljesítmény nagyon kritikus kérdés. A PLC hálózat teljesítményének és kezelésének optimalizálása érdekében a Moxa olyan ipari Ethernet switch-eket és terepi busz gateway-eket tervezett, amelyek hálózat-központú szemlélettel rendelkeznek, és úgy vannak kialakítva, hogy javítsák az általános teljesítményt, a kezelés hatékonyságát és mindemellett rugalmas megoldást biztosítsanak az alkalmazások számára.

A teljesítmény optimalizálása azért kritikus az ipari hálózatokban, mert ettől függ a maximális termelékenység és megbízhatóság. A magas rendelkezésre állás megköveteli a gyors helyreállásra képes komponenseket, beleértve a lehető leggyorsabb bootolási időt és a milliszekundum szintű redundáns helyreállást. A Moxa switch-ei és gateway megoldásai zökkenőmentesen integrálhatóak a PLC hálózatba, például a PI szervezet által tanúsított PROFINET switch-ek vagy PROFIBUS gateway-ek.

 

  • A PLC-k általában egyszerű létra logikát használnak, és kevesebb mint 1 perc alatt elindulnak. A Moxa ipari Ethernet switch-ei a gyors indítás funkció segítségével akár 10 másodperc alatt elindulnak, és lehetővé teszik, hogy a PLC csatlakozzon hozzájuk, így elkerülve a hálózati hibákat és riasztásokat.
  • Az új automatizálási rendszerekbe könnyedén integrálhatóak a Moxa ipari Ethernet eszközei a Turbo Chain redundáns hálózati protokoll segítségével, amellyel jelentős kábelezési költséget tudunk megtakarítani, és a meglévő hálózat megbontása illetve leállása nélkül tudunk hozzáadni új eszközöket.
  • Ha egy hálózati szegmensben hiba lép fel, a Tubo Ring és Turbo Chain redundáns hálózati protokollok segítségével kevesebb mint 20 milliszekundum alatti helyreállási idő érhető el.
  • A Moxa Modbus gateway eszközei nagy teljesítményű 32 bites ARM processzorral rendelkeznek, amelyek képesek egyszerre akár 16 Master (pl. SCADA, HMI és PLC) és 31 Slave eszközt egy időben kezelni.

 

A switch-ek vagy gateway-ek konfigurációjához ezelőtt nagy szakértelmű rendszerintegrátorokra volt szükség. A gateway konfiguráció egy rendkívül időigényes feladat, amely során manuálisan kell ellenőrizni a bemeneteket és a hibákat. Ezen túlmenően a valós idejű automatizálási rendszerek nem tűrik a késéseket, ezért nagyon precíz beállításra van szükség, például a gateway-ek válaszidő konfigurációjánál.

A telepítési hatékonyság optimalizálása érdekében a Moxa ipari Ethernet switchek plug-n-play szintű egyszerű telepítéssel, valamint az ipari gateway-ek az innovatív AutoScan és QuickLink technológiáknak köszönhetően még könnyebben konfigurálhatóak, a korábbi konfigurálással töltött idő töredéke alatt. A PROFIBUS I/O modulok automatikus felismerése és Modbus eszközök rugalmas beállítása kiküszöböli a kézi hibák lehetőségét. Ezen felül a gateway-ek rendelkeznek relés kimenettel a riasztások küldéséhez, képesek naplózásra, teljes információt szolgáltatnak a készülék állapotáról a hatékony hibaelhárítás érdekében, valamint egy alkalmazás elemzi és ellenőrzi a protokollokat.

Nagyfokú rugalmasság jellemző ezekre az eszközökre, úgymint a nagy portsűrűség, a csatlakozók/interfészek típusa és a különböző protokollokkal való kompatibilitás, amely optimalizálja a hálózat kiépítés költségeit. Számos ipari automatizálási alkalmazást telepítenek mostoha körülmények közé, így követelmény a széles működési hőfoktartomány illetve az iparág-specifikus minősítések.

 

  • A Moxa ipari Ethernet switch-ei több mint 500 változatban elérhetőek, köztük számos optikai/PoE/Gigabit/10Gigabit port kombinációval, EN 50155/EN 50121-4 tanúsítványokkal, -40-től 75°C-ig kiterjesztett hőfoktartománnyal, strapabíró kivitelben, M12 csatlakozókkal, IPv6 kompatibilitással , DIN sínre és rack szekrénybe szerelhető modellekkel.
  • A Moxa ipari terepi busz gateway megoldásai hidat képeznek a különböző terepi busz protokollok között (Modbus RTU, PROFIBUS és DF1), -40-től +75°C-ig kiterjesztett működési hőfoktartománnyal rendelkeznek, támogatnak különféle topológia konfigurációkat, és ezen felül innovatív automatikus konfigurációs varázslóval és hatékony diagnosztikai eszközökkel is rendelkeznek.

 

A Moxa megoldásai és professzionális szolgáltatásai


A Moxa a hálózati eszközök széles skálájával rendelkezik, amelyek segítenek optimalizálni a PLC hálózat teljesítményét és menedzsmentjét, mint például ipari Ethernet switch-ek és gateway-ek, amelyeket kifejezetten EtherNet/IP, PROFINET és Modbus TCP alkalmazásokhoz fejlesztettek ki. A professzionális lokális szakmai támogatással, a Moxa vezető az automatizálási hálózatok számára fejlesztett ipari Ethernet megoldások innovációjának területén.


A Moxa ipari Ethernet switch-ek listájáért, kérjük látogasson el:

http://moxa.hu/termekek/3/Ipari-Ethernet-infrastruktura
 

A Moxa ipari Ethernet gateway-ek listájáért, kérjük látogasson el:

http://moxa.hu/termekek/18/Fieldbus-megoldasok

 

Hírek, újdonságok