Ipari kivitel központi vezérlőtermekben

Megbízható és integrált ipari Ethernet hálózati infrastruktúra

A Moxa komplett, integrált és megbízható ipari Ethernet megoldásokat nyújt felhasználóinak a teljes ipari hálózati infrastruktúra lefedésére.

A nagyobb ipari Ethernet hálózatok általában magukba foglalnak terepi sínre szerelhető, valamint a központi vezérlőteremben található rackszekrényben elhelyezett úgynevezett core switcheket. A kültéri szekrénybe telepített switchek esetében ma már egyre inkább elterjedt az a gondolkodásmód, hogy ipari kivitelű, a szükséges tanúsítványokkal és magas MTBF értékkel bíró, kiterjesztett hőfoktartományban működő switcheket használunk. De mi a helyzet a központi, core switchekkel?

Bár a központi felügyeleti rendszer eszközei általában irodai körülmények között működnek, ugyanúgy előfordulhat, hogy elektromos zajok, tüskék vagy egy túlfeszültség miatt a hálózat kimarad. Ilyen esetekben – különösen akkor, ha kritikus az alkalmazásunk, tehát nem megengedett, ha leáll a termelés, áramszünet adódik stb. – fontos szempont, hogy milyen gyorsan áll helyre a hálózat. Egy ipari Ethernet hálózatnak, beleértve a központi switcheket is, szigorú követelményeknek kell megfelelnie annak érdekében, hogy folyamatos rendelkezésre állást tudjanak nyújtani a rendszerintegrátorok és az üzemeltetők számára.

A Moxa az ipari kommunikáció terén szerzett 25 éves tapasztalatával képes olyan integrált ipari Ethernet infrastruktúrát szállítani, amellyel a terepi switchektől és médiakonverterektől kezdve egészen a központi core switchekig a felhasználók megbízható, folyamatosan működő hálózatot kapnak.

Megbízhatóság és jövőálló teljesítmény

A Moxa ipari rackszekrénybe szerelhető switcheire a layer 3-as és layer 2-es szintnek megfelelő funkcionalitás, az 1 gigabit vagy 10 gigabit sávszélesség, az elektromágneses interferencia (EMI) elleni kiemelkedő védelem, valamint a ventilátor és fűtés nélkül elért kiterjesztett működési hőfoktartomány jellemző. Az ipari kivitelnek köszönhetően nem jelent problémát például az instabil légkondicionálás vagy az emberi felügyelet nélküli vezérlőtermek.

 

A Moxa átfogó ipari Ethernet switch megoldása

Az összes Moxa menedzselt Ethernet switch támogatja a főbb redundáns technológiákat, így a tápellátási és hálózati redundanciát (20 ms-on belüli hálózati helyreállással). A moduláris kiépítés lehetővé teszi, hogy a felhasználók 24 vagy akár 48 gigabites Ethernet vagy optikai portjukat a saját alkalmazásukra szabva optimálisan használják fel. A szabványos SFP interfészek igen széles lehetőséget adnak az optikai hálózat kialakításához: két eszköz között akár 120 km-es távolság is áthidalható optikai kábel segítségével anélkül, hogy pótlólagos jelismétlőt vagy switchet kellene használni.

A nagy sávszélességet biztosító gerinchálózat kiépítéséhez szükséges 10 GbE portokat SFP+ modulokkal lehet bővíteni, így a különböző távolságra lévő eszközökhöz ugyancsak különböző modulokkal és kábelekkel lehet csatlakozni, a maximum távolság ez esetben 10 km lehet. Az úgynevezett hot-swap technológiának köszönhetően pedig, ha egy modul meghibásodik, azt a switch leállítása nélkül ki lehet cserélni, így a többi kommunikációs port számára folyamatos a működés. 

Konzisztens hálózati megoldások – egy helyről

A rendszertervezők és -integrátorok számára kihívást jelent, hogy a terepi szekrényekben és a központi vezérlőteremben elhelyezendő switchek más és más gyártótól származnak, így problémát okoz a hálózati eszközök egymáshoz illesztése, valamint a különböző protokollok támogatása. Vegyük példának a hálózati redundanciát: a terepi menedzselt switchek általában, így a Moxa eszközök is, egyfajta saját redundáns protokollt támogatnak, amelynek segítségével 10 vagy 100 ms-os nagyságrendű hálózati helyreállást produkálnak.

 

MXview ipari hálózati menedzsmentszoftver nézete

A központi, többnyire nem ipari kivitelű switchekkel azonban legjobb esetben is csak a szabványos RSTP-t (rapid spanning tree protocol) támogatják, így a hálózati helyreállás a központi switchek esetén bizony eltart néhány másodpercig, ami kritikus alkalmazások esetén nem megengedett. A Moxa átfogó portfóliójával és szabadalmaztatott TurboChain technológiájával lehetővé teszi, hogy a felhasználók és rendszerintegrátorok egyetlen gyártó eszközeit használják teljes ipari Ethernet infrastruktúrájuk számára, így integrált és konzisztens hálózatiredundancia-megoldást kapnak a terepi eszközöktől egészen a központi core switchekig, rugalmas topológiával és gyors helyreállással.

Intelligens és vizuális hálózati menedzsment

A hálózati vizualizáció és menedzsment majdnem olyan fontos eleme egy ipari Ethernet hálózatnak, mint a hardver maga. A Moxa MXview ipari hálózati menedzsmentszoftver automatikusan felrajzolja a hálózati topológiát, riasztásokat jelenít meg a képernyőn és küldi azokat tetszőleges formátumban a megfelelő személyeknek, eseménynaplókat készít, valamint lehetővé teszi a hálózatban lévő összes eszköz központi menedzselését – firmware-frissítés, konfigurációmódosítás stb. – egy ablakban.

Különösen a nagyobb hálózatok esetén elengedhetetlen a központi felügyeleti rendszer alkalmazása, ami jelentősen megkönnyíti a hálózatok üzemeltetését és az esetlegesen bekövetkező hibák diagnosztikáját és elhárítását, ezáltal – végső soron – költséget lehet megtakarítani.

Hírek, újdonságok